Menu

    Στοίχημα σε στημένα παιχνίδια – Απάτη, ή άληθεια;

    Πόσες φορές δεν έχει τύχει στο παρελθόν να ακούσουμε για μια ανατροπή στο σκορ ή για ένα παιχνίδι που είχε πολλά τέρματα στα τελευταία του λεπτά και να σκεφτόμαστε αμέσως το προφανές: στημένα παιχνίδια. Είναι όντως όμως τα στημένα παιχνίδια ποδοσφαίρου κάτι που συνδέεται και με το στοίχημα, πρόκειται για απάτη ή είναι αλήθεια;

    Γενικά θα πρέπει να αναφέρουμε πως ανεξάρτητα από το εάν εμείς συμφωνούμε ή όχι πως ένα παιχνίδι είναι στημένο, η δικαιοσύνη είναι εκείνη που δέχεται πως υπάρχουν ύποπτα ματς ως στημένα. Αυτό συνεπάγεται για εμάς, πως βάση νόμου, η απάντηση στο εάν υπάρχουν στημένα παιχνίδια είναι «ναι». 

    Στον οδηγό που επιμελήθηκε η έμπειρη ομάδα του topbookmakers.com.cy θα διαβάσετε…

    ➥ Τις περιπτώσεις με στημένα παιχνίδια σήμερα
    ➥ Τα στημένα παιχνίδια στην Κύπρο
    ➥ Ποιος είναι ο ρόλος της Sportradar σε όλο αυτό και οι Ασιάτες
    ➥ Την άποψη μας για τα στημένα παιχνίδια στο στοίχημα

    Υπάρχουν στημένα παιχνίδια για στοίχημα σήμερα;

    Στημένα παιχνίδια για στοίχημα. Μια φράση που κανείς δεν γνωρίζει τι εξέλιξη θα είχε αποκτήσει σήμερα εάν δεν υπήρχε το στοίχημα. Αλλά ποιος μπορεί να ξεχάσει όμως και παιχνίδια του ένδοξου παρελθόντος, όπως για παράδειγμα το 1-0 της Δυτικής Γερμανίας επί της Αυστρίας και τις… πασούλες των 22 ποδοσφαιριστών στο κέντρο του γηπέδου προκειμένου να μείνει εκτός συνέχειας η Αλγερία. Το ματς αυτό αφορούσε την διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ισπανίας του 1982. Αυτό αποτελεί ένα (τυχαίο) παράδειγμα από την σύγχρονη εποχή και αυτό διότι στημένα ματς υπάρχουν πολύ πιο βαθιά μέσα στον χρόνο.

    Ποιο ήταν όμως το πρώτο ματς που εντάσσεται στην κατηγορία «στημένα παιχνίδια ποδοσφαίρου»;

    Χρειάζεται να φτάσουμε στις αρχές του περασμένου αιώνα και πιο συγκεκριμένα στο 1915, όταν και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με την Λίβερπουλ είχαν αναμετρηθεί στην Αγγλία. Το σκορ ήταν 2-0 υπέρ των «μπέμπηδων», με την αγγλική ομοσπονδία ποδοσφαίρου να ερευνά την υπόθεση και εν τέλει να καταλήγει στον ισόβιο αποκλεισμό μιας πλειάδας ποδοσφαιριστών.

    Και δεν φτάνουμε ξαφνικά στο 1982, αλλά «μεσολαβεί» το σκάνδαλο που αφορά την (επίσης) αγγλική ομάδα της Μάνσφιλντ. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν υπάρξει αρκετά παρόμοια φαινόμενα, τα οποία δεν αφορούν μερικά στημένα παιχνίδια ποδοσφαίρου, αλλά ολόκληρες σεζόν. Τρανό παράδειγμα το Calciopolis που γνωρίσαμε στα μέσα της προπερασμένης δεκαετίας (2006).

    Η υπόθεση μάλιστα είχε ως αποτέλεσμα τον «στιγματισμό» της τροπαιοθήκης της ιστορικής Γιουβέντους, με τα πρωταθλήματα των ετών 2005 και 2006 να της αφαιρούνται.

    Πόσες δε άλλες περιπτώσεις υπάρχουν στον ποδοσφαιρικό χώρο, για τις οποίες όμως η UEFA και η FIFA δεν έχουν κάποια έρευνα. Πρώτο-πρώτο μας έρχεται στο νου το 2-2 της Δανίας με την Σουηδία για το Euro 2004, ένα αποτέλεσμα που έδωσε την πρόκριση στις δυο δυο γειτονικές χώρες και παράλληλα άφησε εκτός την Ιταλία.

    ➦ Τι είναι όμως αυτό που ωθεί τους εμπλεκόμενους στα στημένα παιχνίδια ποδοσφαίρου;

    Κύριος λόγος θα λέγαμε πως είναι το κέρδος και το οποίο μπορεί να προκύψει μέσα από τα στημένα παιχνίδια για στοίχημα. Δηλαδή την χειραγώγηση των αποτελεσμάτων και παράλληλα τον (πολύ) έντονο στοιχηματισμό σε γεγονότα που αναμένεται στην εξέλιξη να επαληθευτούν. Αυτό άλλωστε είναι κάτι που «προβληματίζει» τις στοιχηματικές ιστοσελίδες που προσφέρουν υπέρογκο αριθμό αθλητικών γεγονότων σε ημερήσια βάση, οπότε «παράξενοι» τζίροι θεωρούνται άμεσα ύποπτοι.

    ➦ Παίξε με αποκλειστικό bonus 120€

    Στημένα παιχνίδια Κύπρος

    Αρχές του 2020 είχε έρθει στο φως της δημοσιότητας ένα δημοσίευμα «βόμβα» από την Ισπανία που αφορούσε την σεζόν 2017/18. Σε αυτό γινόταν λόγος για ένα δίκτυο στοιχημάτων που λειτουργούσε στην συγκεκριμένη χώρα και ανακαλύφθηκε εμπλοκή της Κύπρου λόγω του Χόρχε Λαρένα (αγωνιζόταν εκείνη την περίοδο στην ΑΕΚ). Η ομάδα της Λάρνακας εμπλέκεται άμεσα σε διάφορες αναμετρήσεις για τα playoff του πρωταθλήματος, αλλά και στον τελικό του Κυπέλλου. Αξίζει να αναφερθεί πως η Αστυνομία της χώρας (ενν. της Ισπανίας) αμφισβήτησε την καθαρότητα τεσσάρων παιχνιδιών της συγκεκριμένης περιόδου (2017-18). Όλως τυχαίως, η ομάδα του Λαρένα συμμετείχε σε αυτούς.  

    Και εάν έρθουμε και στη σεζόν 2020-21, έχει «ανάψει φωτιά» σχετικά με πιθανά στημένα ματς που αφορούν την 4η αγωνιστική. Συγκεκριμένα, υπήρξε έντονη φημολογία πως το παιχνίδι της Ανόρθωσης με τον Απόλλων Λεμεσού, αν και η Εθνική Αρχή Στοιχημάτων υπήρξε εξαιρετικά καθησυχαστική. Με Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η ίδια, ανέφερε πως δεν υπήρξε κάποιο στοιχείο αυξημένου τζίρου σε κάποια από τις στοιχηματικές εταιρείες που λειτουργούν νόμιμα στην χώρα.

    Πάντως οι περιπτώσεις χειραγώγησης παιχνιδιών είναι συχνότερο φαινόμενο σε μικρότερες κατηγορίες. Για αυτό βέβαια και οι στοιχηματικές κρατούν μια… αμυντική στάση όσον αφορά τις προσφερόμενες αγορές, παρέχοντας στους παίκτες την δυνατότητα να ποντάρουν μονάχα στο βασικό όριο τερμάτων (under/over 2,5), πέραν των κύριων αγορών (1Χ2, Διπλή Ευκαιρία). Ένα επιπρόσθετο «όπλο» των εταιρειών είναι το χαμηλό όριο πονταρίσματος που θέτουν σε αυτές τις αναμετρήσεις.

    Ο ρόλος της Sportradar

    Η Sportradar ως γνωστόν παρέχει υπηρεσίες σε στοιχηματικές ιστοσελίδες, με τα προϊόντα της να περιλαμβάνουν ζωντανά αποτελέσματα και στατιστικά στοιχεία αθλητικού περιεχομένου. Μέσω όμως της Betradar, η ίδια μπορεί να λειτουργεί μια γκάμα χρήσιμων εργαλείων για όλους τους bookmakers, όπου μεταξύ άλλων συγκαταλέγονται οι αποδόσεις των αθλητικών γεγονότων.

    Αυτό μάλιστα γίνεται σε πραγματικό χρόνο και όταν υπάρχει μια μεταβολή της απόδοσης, οι αντίστοιχες των στοιχηματικών ενημερώνονται αυτόματα. Μια ακόμη λειτουργία της Sportradar είναι ο έλεγχος των συνολικών πονταρισμάτων που δέχεται κάποιο σημείο.

    Ειδικά όταν υπάρχει έντονη στοιχηματική δραστηριότητα σε ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις όχι και τόσο προβεβλημένες (αγώνες κυπέλλου ή φιλικά ματς), η UEFA δύναται να συντάξει σχετικούς φακέλους αφού πρώτα ζητήσει τα απαραίτητα στοιχεία από την ίδια την Sportsradar. Κάτι τέτοιο μάλιστα συνέβη και φέτος με δυο αναμετρήσεις της Καρμιώτισσας Πολεμιδίων (οι οποίοι αφορούσαν αγώνες προετοιμασίας) να δέχονται ασυνήθιστο ποντάρισμα! 

    ➦ Ασιατικά χάντικαπ & άμεσες αναλήψεις

    Τα… παιχνίδια των Ασιατών

    Είναι μια… σχολή στοιχηματικών ιστοσελίδων με εξαιρετικά διαφορετική φιλοσοφία από εκείνη των ευρωπαϊκών bookmakers. Κύριο γνώρισμα των Ασιατών είναι ένας τρόπος λειτουργίας που στο φινάλε θα αποφέρει μεγαλύτερη ρευστότητα σε εκείνους, όπερ σημαίνει υψηλότεροι τζίροι.

    Ασιάτες Bookmakers 🆚 Ευρωπαίοι Bookmakers

    Οι online bookmakers που λειτουργούν στην Ασία δέχονται μεν ένα μέγιστο στοίχημα, όμως στην συνέχεια κλειδώνουν την σχετική αγορά για λίγα δευτερόλεπτα. Στην συνέχεια, η αγορά ανοίγει με τη νέα τιμή να είναι σαφώς μειωμένη, αλλά τον παίκτη (που έφτασε πριν το μέγιστο όριο) να μπορεί να ποντάρει εκ νέου στην αγορά (μέχρι φυσικά το ανάλογο όριο). 

    Οι Ευρωπαίοι book από την άλλη προσαρμόζουν συνεχώς τις αποδόσεις σε τέτοιο βαθμό και με συγκεκριμένο τρόπο που ουσιαστικά οδηγούν τους παίκτες στα σημεία που θέλουν εκείνοι να ποντάρουν. Όταν έρχεται η στιγμή που κάποιος παίκτης θα φτάσει το όριο του, η απόδοση θα υποχωρήσει και στη νέα της τιμής ο ίδιος παίκτης ΔΕΝ θα μπορεί να στοιχηματίσει εκ νέου. 

    ➦ Καθημερινές προσφορές & εξαιρετικό live

     Στημένα παιχνίδια δωρεάν ➤ Υπάρχουν τελικά;

    Το πιο απλό την σημερινή εποχή είναι να αναφέρουμε (εκ του ασφαλούς) πως το τάδε παιχνίδι (για παράδειγμα, 2-1 στο 85′, 2-3 τελικό) ήταν «στημένο», ή πως το Χ ματς θα τελειώσει ισόπαλο επειδή οι δυο διοικήσεις διατηρούν «φιλικές» σχέσεις. Αλήθεια, τι από όλα αυτά μπορεί να αληθεύει και πόσο «σοβαρά» επιχειρήματα μπορούν να χαρακτηριστούν αυτά;

    Σε γενικές γραμμές, ο χαρακτηρισμός ενός παιχνιδιού ως «στημένο» είναι εξαιρετικά δύσκολο στο να αποδειχθεί, ειδικά όταν αρχίζει να… εμπλέκεται και το στοίχημα. Η όλη «μαγκιά» εξάλλου είναι στο να αναφέρεται κάποιος για (πιθανό) στημένο παιχνίδι πριν αυτό ξεκινήσει. 

    Ακόμη όμως και αν δεχθούμε πως υπάρχουν στημένα παιχνίδια, για δυο λόγους δεν είναι εύκολο να τα εντοπίσουμε πριν από την σέντρα.

    Πρώτον, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει εξ’ αρχής ποιο ματς είναι στημένο.

    Δηλαδή προτού αρχίσει, να θεωρεί πως το τελικό αποτέλεσμα θα είναι συγκεκριμένο (νίκη για κάποια ομάδα ή να μπουν συγκεκριμένος αριθμός τερμάτων). Πραγματικά, ακόμη και για να οριστεί ένα ματς ως στημένο αρκεί να το γνωρίζουν ορισμένοι από τους «εμπλεκομένους» και δίχως να είναι ανάγκη να διαρρεύσει προς τα έξω. Επομένως, κάθε πληροφόρηση που μπορεί να έχει κάποιος που βρίσκεται από την «απ’ έξω» δεν θα μπορούσε να είναι 100% ορθή. Και αυτό γίνεται εύκολα αντιληπτό αν αναλογιστούμε πως κανένας ποδοσφαιριστής που πιθανώς να έχει τέτοια πληροφόριση δεν ρίσκαρε στο να αναφέρει σε κάποιον «εξωτερικό» προκειμένου εκείνος να το «εκμεταλλευτεί» στοιχηματικά.

    Δεύτερον, οποιοσδήποτε θεωρεί πως γνωρίζει για ένα στημένο παιχνίδι, θα έμπαινε στην διαδικασία για να «πουλήσει» την πληροφορία αυτή μέσω ίντερνετ;

    Και αν το γνωρίζει (και αληθεύει όντως), η πληροφόρηση αυτή μέσω των πωλήσεων θα του αποφέρει περισσότερα χρήματα από ότι αν ο ίδιος προτιμούσε να το ποντάρει ο ίδιος; Σε αυτή την περίπτωση, τα φαινόμενα απάτης αυξάνονται ολοένα και πιο πολύ τον τελευταίο καιρό.

    H γνώμη του topbookmakers.com.cy για τα στημένα παιχνίδια

    ➤ Για αυτό ακριβώς κρίνουμε σκόπιμο να προτείνουμε στους αναγνώστες μας να επιλέξουν ορισμένα πρωταθλήματα και να τα παρακολουθούν στενά, παρά να αρχίσουν να καταπιάνονται με (πιθανά) στημένα παιχνίδια.

    ➤ Είτε αποτελούν απάτη, είτε όχι, το μόνο σίγουρο είναι πως οι γνώσεις που θα έχετε για συγκεκριμένα πρωταθλήματα, θα είναι αρκετές προκειμένου να σας στέλνουν περισσότερες φορές στο… ταμείο από ότι το να αναζητάτε το «κάθε στημένο» που κυκλοφορεί στο ίντερνετ & στα social media.

    Νόμιμες Στοιχηματικές στην Κύπρο

    BookmakersWhy to Bet 
    Stoiximan
    • Bonus εγγραφής έως 100€
    • Καθημερινοί αγώνες με 0% γκανιότα
    • Οι πιο γρήγορες αναλήψεις στην αγορά
    Παίξε Τώρα
    Novibet cy
    • Ανταγωνιστικές αποδόσεις
    • Δεκάδες επιλογές στοιχημάτων
    • Δυνατότητα bet request
    Παίξε Τώρα
    Fonbet
    • Κορυφαίο Bonus ως 300€
    • Πολύ καλές αποδόσεις
    • Γρήγορες Αναλήψεις
    Παίξε Τώρα
    Opapbet
    • Μπόνους Εγγραφής
    • Εύκολη πλοήγηση
    • Free bet ταυτοποίησης
    Παίξε Τώρα
    Bet365
    • Πανίσχυρη οικονομικά
    • Κορυφαίες αποδόσεις
    • Πλούσιο Live Betting 
    Παίξε Τώρα
    Betonalfa
    • 100% Bonus έως 100€
    • Σύγχρονη σελίδα
    • Aξιοπιστία & Ασφάλεια
    Παίξε Τώρα
    Ubet
    • Πολύ μεγάλο Bonus εγγραφής
    • Καθημερινές προσφορές
    • 5€ Χωρίς Κατάθεση
    Παίξε Τώρα

    Σχόλια
    
    Μοναδικό δώρο* ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗ!
    • ΕΓΓΡΑΦΗ ΜΕ PROMO [STX2024]
    • ΔΩΡΟ* ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΝΕΟ ΜΕΛΟΣ
    • ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗ!

    Η Stoiximan κατέχει άδεια κλάσης Β από την ΕΑΣ με αριθμό B018. Απαγορεύεται η συμμετοχή σε άτομα κάτω των 18 ετών.

    Παίξε υπεύθυνα. www.safergambling.gov.cy